İvesi Koyun Irkının Tarihi Nedir?

Güneybatı Asya’da ki en fazla popülasyana sahip olan koyun ırkıdır. Irak’ta baskın tür, Suriye Arap Cumhuriyeti’nde en önemli koyun, ve Lübnan, Ürdün, İsrail’deki tek yerli koyun ırkı olarak bilinmektedir. Suudi Arabistan Krallığı’nın kuzeyinde çöl koşullarında yetiştirilmektedir.

Bu ırkın yaşam alanı Suriye Arap Cumhuriyeti’nden başlayıp Güney Anadolu’ya kadar uzanmaktadır. Awassi koyun ırkının ismi, Dicle ve Fırat nehirleri arasında bulunan El Awas kabilesinden esinlenmiştir. Edebi Arapçada, awas kelimesi kırmızı-beyaz deve kıyafeti veya beyaz koyun için kullanılan bir terimdir.

Koyun ırkının ismi bazen Awasi, Aouasse, El Awas, Oussi, Ussy veya Iwessi olarak yazılmaktadır. Awassi ismi, Suriye Arap Cumhuriyeti’nin bazı bölgelerinde ki Nu’amieh, Shami ve Şam’ın Arapça adıdır. Türkiye’de ise İvesi veya Arap olarak bilinmektedir.

Türkiye’deki koyun varlığının % 4’lük kısmını oluşturan ivesi koyun ırkının yayılma alanı Güneydoğu Anadolu bölgesidir. İvesi koyunu süt verimi öncelikli olmak üzere kombine (süt ve et) verimine sahip bir koyun ırkıdır.Sıcak ve kurak iklime adaptasyon yeteneği yüksek olmasına rağmen farklı çevre koşullarına da uyum sağlayabilmektedir.

Nemli ve yağışlı bölgelerde ise adaptasyon yeteneği zayıftır. Diğer koyun ırkları gibi yayılma gereksinimi olmayan, kötü bakım beslenme koşullarında bile verimli olmasıyla bilinmektedir. Bu özelliğine bakılacak olursa da ivesi koyun ırkı diğer sütçü koyun ırklarından biraz daha üstündür.

İvesi koyun ırkının fiziksel ve işlevsel özellikleriyle Asya, Afrika ve Avrupa’nın yağlı kuyruklu koyunlarının prototip özellikleri hemen hemen aynıdır. Bunların çoğu hala İvesi (Awassi) koyun ırkına yakın bir benzerlik gösterir. Bu benzerlik Kıbrıs, Türkiye, İran ve Kuzey Afrika’da ki koyunların, yanısıra Güney Afrika’da ki Ronderib Afrikander koyunları ve Doğu Asya’nın Moğol koyunlarında da rastlanmaktadır.

İvesi Koyun Irkının Karakteristik Özellikleri Nelerdir?

Kuyruğu; yağlı kuyruklu geniş ve nispeten kısadır, genellikle dizlerin üzerinde biter, nadiren altına indiği de olmuştur. Dizlerinin altında olduğu durumlarda , sağım sürecinde engel teşkil etmektedir. Yetişkin Irak İvesi (Awassi) koçlarında, yağ kuyruğunun ortalama uzunluğu 30 santimetredir, ortalama kilosuda 12 kilogramdır.

İvesi (Awassi) koyun ırkının karakteristik özelliklerinden birisi kuyruğunun alt kısmında kalp şeklinde ki görüntü derin bir çentikle ayrılır. Çentiğin biraz yukarısında, kuyruk iskeleti yukarı doğru dönerek şişman kısımlardan ortaya çıkar ve kalkık kuyruk iskeletinden aşağıya sarkan değişken uzunlukta tüylü bir püskül oluşturur.

İvesi (Awassi) koyun ırkının tipik görüntüsü vücut beyaz – krem renkli ancak baş, boyun ve ayaklar kahverengi renklidir. Bazı koyunların bu bölgeleri kahverengi yerine siyah olabilir.  Arap ismi de buradan gelmiştir. Bazı koyunlarda, başın ön kısmında yukardan aşağıya inen beyaz bir şerit vardır.

Meme yapısı yüksek süt verimine uygundur. Yerli ırklarımız arasında yapağısı en kaba olan ırktır. Sürü içgüdüsü iyidir.

Erkeklerin %90’ı spiral boynuzlu, dişiler ise boynuzsuzdur.

İvesi Koyun Irkının Verim Özellikleri Nelerdir?

  • Yağlı kuyruğa sahip olduğu için kuyruk ağırlığı ortalama 2.5 kilogramdır.
  • Cidago yükseklikleri 64 ile 68 santimetre arasında değişmektedir.
  • Bir batında ki kuzu sayısı ortalama; 1.2’dir.
  • Kuzu doğum ağırlığı 4.5 – 5.5 kilogram arası değişmektedir.
  • Canlı ağırlık artışı günlük 264 ile 290 gram arası değişmektedir.
  • Laktasyon süresi ortalama 185 gündür.
  • Bir laktasyonda ortalama 170 litre süt vermektedir.
  • Genellikle, İvesi (Awassi) koyunları, yün foliküllerinin düşük yoğunluğu ve yün lifleri ile kaplı sınırlı yüzey alanı nedeniyle hafif bir yapağıya sahiptir.
  • Koçları ortalama yıllık yapağı ağırlığı 2,0 – 2,5 kilogramken koyunlarda bu ağırlık 1,75 kilogram yapağı verir.
  • Geliştirilmiş İvesi (Awassi) koyunlarında ise yapağı ortalama 2,6-3,0 kilogramken koçlarındada 4,35 kilogram ağırlığına kadar çıkmıştır.
  • Suriye Arap Cumhuriyeti’nde gelişmiş bir İvesi (Awassi) koç sürüsünden yılda 9,96 kilogram yün üretildiği görülmüştür.
  • Karkas randımanı % 49 – % 50.8 arası değişmektedir. Bu oranın iyi bakım ile besleme sürecinde  % 60’a yükseldiğide görülmüştür .

İvesi Koyun Irkının Ağırlıkları Ne Kadardır?

Canlı ağırlık olarak İvesi Koçlar  ortalama 78 kilogram ve İvesi dişi koyunlar ise 52 kilograma civarındadır.

Doğu Friz Koyunu


Doğu Friz Koyunu ( East Friesian ), Hollanda ve Almanya’nın  güneyinde bulunan Frisian bölgesinden gelmiş ve ismini buradan almıştır.

1850’li yıllarda Doğu Frisia’da bulunan iki koyun türü “ Groninger “ve “ Friesian ” koyunlarının birleşmesi ile “ Doğu Friz Koyunu ” oluşturulmuştur.

Frisia bölgesinde bulunan yerli halk, süt verimi yoğun olan Doğu Friz koyununa ilk dönemlerde “Küçük Adamın İneği” olarak hitap etmişlerdir.

Doğu Friz Koyunu, 1909 yılında Almanya’nın Leipzig şehrinde yapılan koyun sergi ve tanıtım festivalinde ilk ödülünü almış ve bu süreçten sonra Avrupa’da en çok süt veren koyun ırkı olarak kullanılacak koyun türü haline gelmiştir.

Süt ırkı olmayan etçil koyunların süt verimini artırmak amacıyla melezlemelerde en çok kullanılan ırklardan biri Doğu Friz koyunudur.

1990 yılına kadar Güney Amerika ülkelerinde bilinmeyen Doğu Friz Koyunu, yüksek miktardaki süt verimleri sebebiyle bu tarihten itibaren Amerika ülkelerinde süt üreticilerinin en çok tercih ettiği koyun türü olmuştur.

Doğu Friz koyununun özellikleri nelerdir?

Doğu Friz koyunu etli görünümlü ve iri yapılı olup beyaz renktedir. ( az sayıda siyah renkli Doğu Friz koyunları da Almanya’da mevcuttur).

Doğu Friz koç ve dişi koyunlarında boynuz olmayıp burun uçları pembe renklidir. Yüz, kulak ve bacaklarında yün bulunmamaktadır. Kuyrukları ince ve tüysüzdür. Oysaki 19. yüzyıl başlarındaki Doğu Friz koyunlarının fotoğraflarında kısa kuyruklu oldukları görülür.

Doğu Frizlerin yüksek miktardaki süt verimi, iyi annelik yapmaları ve ikizlikle üçüzlük oranlarının yüksek oluşu üreticiler tarafından finansal bakımdan tercih edilmesinin en önemli nedenlerindendir.

Doğu Friz koçlarının erişkinlik yaşı 5 ile 7 ay olsa da çiftleştirmelerde 1 yaşından önce kullanılmaması tavsiye edilir.

Kuzularının 4 ile 6 hafta sonrasında sütten kesilerek süt sağımlarına başlanır.

Doğu Friz koyunların 220 günlük periyotta 400 litre ile 600 litre arasında süt verimi mevcuttur. Sütlerin yağlılık oranı % 6 ve protein oranları % 4 ile % 5’tir.

Günlük kilo alımları 350 gr ile 400 gr. arasındadır.

Yünleri beyaz renkte olup 4 ile 5 kg ağırlığındadır. Kıl kalınlığı 35 ile 37 mikrondur.

Doğu Friz koyunları zorlu hava şartlarına uyumlu bir irk olmasa da melezlenmiş olanları bulundukları bölgelere uyum sağlayabilirler.

Büyük sürüler halinde çok verimli olmadıkları görülmüştür. Bu yüzden büyük sürü halinde yetiştirilmesi genellikle tavsiye edilmez.

Doğu Friz yaşam süreleri 7 ile 11 yıl arasındadır.

Doğu Friz koyunlarının 300 derecede olan her şeyi kafalarını çevirmeden görebildikleri ve kulaklarının çok iyi duydukları söylenmektedir.

Doğu Friz koyunu kaç kilo gelir?

Doğu Friz dişi koyunlarının canlı ağırlıkları 70 kg ile 95 kg, Doğu Friz koçlarının ise 100 kg ile 120 kg civarındadır.

Ülke: Almanya
Tür: Doğu Friz Koyun
Süt Verimi: Laktasyon Başına 260 Gün 450–600 kg
Renk: Beyaz ve ya Siyah
Boynuz: Boynuzsuz
Yetiştirme Amacı: Süt
Koç Ağırlık: 100 – 120 kg
Dişi Ağırlık: 70 – 95 kg
Üreme Yaşı: 18 Ay
Üreme Döngüsü: 16 ile 59 saat
Gebelik süresi: 149 ile 155 Gün
Yavru Verimi: % 1.85
İklim Şartlarına Uygunluk: Zorlu hava şartlarına uyumlu bir irk degildir, melezlenmiş olanları bulundukları bölgelere uyum sağlayabilirler.
Türün Büyüklüğü: Large
Yaşam Döngüsü: 7 ile 11 yıl
Mizaç: Oldukça uysal
Sütlerin Yağlılık ve Protein Oranları Yağ: % 6    Protein: % 4 – 5
Bilinmesi Gerekenler: Büyük sürüler halinde çok verimli olmadıkları görülmüştür. Bu yüzden büyük sürü halinde yetiştirilmesi genellikle tavsiye edilmez.

İspanya’da Assaf Yetiştiriciliği

İspanya’da assaf yetiştiriciliği, 1977-1980 yılları arasında çok zor şartlar altında İsrail’den getirilen 400 baş erkek ve dişi koyun ile başlamıştır. Daha sonraki yıllarda getirilen sperma ve embriyolarla çoğaltılan sürülerle devam edilmiştir. Assaf, israil’de elde edilmiş olmasına rağmen, bu ülkede ete talebin sütten önde olması sonucu İspanya, assaf süt koyunu yetiştiriciliğinde bugün dünyada ilk sıradadır. Kurulan üretici birliğinin (ASSAF.E) 150 den fazla üyesi vardır. ASSAF.E  Ovigen tarafından da desteklenmektedir. Genellikle İspanya’nın denize uzak orta kesiminde Castilla de Leon bölgesinde toplanan assaf koyunu bizim Orta Anadolu iklimine benzer bir bölgede yetiştirilmektedir. İspanya’nın yerli ırklarıyla yapılan melezlemelerin yanında bugün assaf saf sürüler halinde yetiştirilmektedir.

İspanya’da gezip gördüğümüz çiftlikler içinde 1000 den daha az koyunu olan işletme görmedik. Sürüler genellikle 1000-3000 baş koyun ihtiva etmektedir. Bu geniş sürülerin sevk ve idaresini de çok pratik şekilde yapabilmektedirler. Zira kuzular doğar doğmaz annelerinden ayrılmakta, daha annesinin kurulamasına dahi müsaade edilmemektedir. Yavrular ilk günden itibaren sabırla biberondan emmeye alıştırılmaktadır. Bu iş için merkezi bir mama makinası kullanılmaktadır. Bu makinadan çıkan hortumlar her bölmedeki 4-5 biberon memesine bağlıdır. Mama makinasında %60 süt, %40 suni mama tozu kullanılmaktadır. İlk günlerde bir personel teker teker bütün kuzulara biberon memesinden süt içmeyi öğretmektedir. Doğumların çok fazla olduğu günlerde bir sonda hortumu kuzunun midesine gönderilerek enjektörle süt verilmekte, böylece kritik günler atlatılmaktadır. Daha sonraki günlerde biberona alışan kuzular karınları acıktıkça süt emmekte dolayısıyla biberon memeleri önünde yığılma olmamaktadır.

Doğumdan sonra anne koyunlar yoğun bir süt sağım sürecine girmektedir. Bu süreç genel olarak 7-8-9 ay sürmektedir. Şimdi koyunların ne kadar uzun süre sağılabildiği sorusuna cevap aranmakta ve bu konuda denemeler yapılmaktadır. Nitekim laktasyon süresi bitmemesine rağmen doğumu gelen hayvanlar gördük. Görüldüğü üzere bir hayvandan mümkün olduğu kadar verim elde etmek için kurulan üretim düzeninde adeta hayvanlar sömürülmektedir. Bunun sonucu bir anacın verim periyodu ancak 5 yıl sürmekte, bu periyod sonunda dişiler damızlıktan çıkmaktadır.

Gerçekte İspanyadaki assaf sürülerinin verim ortalaması 500-600 lt civarındadır. 1000 kg’ın üzerinde  süt veren hayvanların sayısı oldukça fazladır. Ancak bunu web sitelerinde veya yayınlarında çok fazla telaffuz etmemekte, gereksiz telefon konuşmalarına muhatap olmak istememektedirler.

Ovigen’in Destekleri

İspanya Assaf Yetiştiricileri birliği (ASSAF.E) bünyesinde 150 den fazla üretici ve 200 bin koyun olduğunu söylemiştik. Birlik üyesi yetiştiricilerin tamamında süt verim kontrolü yapılmaktadır. Bunun için hayvanlara ağır bir çip yutturulmakta, bu çip ağır olduğundan mideye oturmakta ve sindirim sistemi yardımıyla dışarı atılamamaktadır. Sağım sistemine giren her koyunun kimliği çip sayesinde okunmakta, verdiği süt, süt ölçerlerle tespit edilerek bağlantılı olduğu bilgisayarlara işlenmektedir. Laktasyon sonunda her koyunun laktasyon süresi ve verdiği süt miktarı kaydedilmektedir. Rakamlar standardize edilerek belli bir seviyenin üzerinde süt veren annelerin erkek yavruları döl kontroluna tabi tutulmak üzere Zamora’daki seleksiyon, ıslah ve suni tohumlama merkezinde toplanmaktadır. Burda 45 günlük karantina süresinden sonra sperma kalitesi bakımından ikinci bir teste tabi tutulan damızlık adayı koçlardan alınan spermalar dondurularak kullanılmaktadır. Bugün İspanya’da süt verim ortalaması 650 litreyi bulan 3000 başlık sürüler mevcuttur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir